sâmbătă, 3 aprilie 2010

Pastele la romani


De-ar fi sa vina IIsus,din ceruri,inapoi
E semn ca ne iubeste,ne iarta,...spunem noi !
Ca Dumnezeu exista !..i-un lucru adevarat!
Chiar maine dimineata,spui...HRISTOS A INVIAT!
De poti avea in suflet,mereu caldura verii
Sa poti sa dai la toti,minunea primaverii.
S-aduni in inima ta toata iubirea,
Cat poti sa dai si tu,la toata omanirea...

Se stie ca Pastele la romani, ca si Craciunul, este o sarbatoare care uneste familia si este un prilej de bucurie si veselie, pe de-o parte ca Isus Hristos a inviat , pe de alta parte ca pacatele noastre au fost iertate si incepem un nou ciclu al vietii.

  

 In Duminica Invierii, obiceiul este ca oamenii sa se imbrace cu haine noi, semnificatie a primenirii trupului si a sufletului, pentru a merge la slujba de Paste, iar dimineata se pune intr-un ibric apa rece, un ou si un ban de argint si se spala cu aceasta apa  pe fata pentru a fi rosu in obraji ca oul, pentru a fi tari ca banul si pentru a avea belsug. Tot acum vine si iepurasul, mult asteptat de copii, care aduce multe cadouri si voie buna. 

 

Cei care se duc la biserica in ziua de Paste trebuie sa duca pentru sfintit: pasca, oua rosii, o sticla de vin (din care va bea dupa sfintire toata familia, la masa de Pasti, iar unii il tin tot anul), o bucata de miel fript sau drob, cas sau branza, sare si un colac cu lumanare pentru biserica.

                          

In Maramures acest obicei este tinut si in ziua de astazi si alimentele sunt puse intr-o cosarca care este invelita cu cel mai frumos stergar din casa, impodobita cu flori si dusa de femeie, insotita de toata familia, la biserica

 

Dupa ce se vine de la biserica cu produsele sfintite, se aseaza masa si toata familia se strange pentru a lua sfintele pasti - anafura sfintita si pentru a ciocni ou rosii, pentru a manca drob si pasca, cozonac si alte preparate pregatite pentru acesta zi si pentru a bea un pahar de vin sfintit. Intre timp, cei mici il vor astepta cuminti pe iepuras sa le aduca cele dorite, jucarii, hainute si dulciuri.

  

Este un prilej nemaipomenit pentru romani sa sarbatoreasca Pastele in familie, alaturi de cei dragi si prieteni, pentru a vizita rudele si, poate dupa luarea traditionalei mese, sa iasa la iarba verde, daca timpul este favorabil.

 

Paste fericitit!

 

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu